Talare

 • Emilia Lindmark & Erik J Lindmark
  Emilia Lindmark & Erik J Lindmark Grundare av EoE Glasses

  År 2010 grundade Erik och Emilia glasögonvarumärket EoE Glasses. I samband med det flyttade de in på företagsinkubatorn BIC Factory. EoE Glasses designar glasögon med inspiration från Norrland och är Nordens första ekologiska glasögonvarumärke. Deras glasögon säljs idag i över 500 butiker runt om i Europa, både hos utvalda optiker och i modebutiker.

  Idén föddes under en skotertur i den norrländska fjällvärlden i en liten ort som heter Ammarnäs. En plats dit de numera äkta makarna Erik och Emilia alltid återvänder när de ska skapa en ny kollektion.

  Erik och Emilia har båda bakgrund som UF-företagare och träffades sedan under sina studier på Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Redan då var socialt entreprenörskap och hållbarhet viktigt för dem båda, frågor som idag är självskrivna och centrala delar av EoE Glasses.

  Sedan EoE Glasses grundades har de vunnit flera priser och fått många fina utmärkelser. Bland annat blev de årets unga företagare 2010 och årets unga entreprenörer både 2011 och 2012. År 2013 var de nominerade till årets modeföretag av svenska moderådet och 2015 nominerades dem till Guldknappen accessoar av Damernas Värld.

  Under Young Startup Day kommer Erik och Emilia inspirera med sin företagarresa.

 • Martin Wiklund
  Martin Wiklund Grundare av Sportswik

  Martin Wiklund är vd och grundare till app-startupen Sportswik som han utvecklat sedan 2013. Men hjälp av Sportswik kan spelare, ledare och föräldrar agera sportjournalister. Det går att fota, filma och rapportera från matcher samt interagera genom sociala funktioner, direkt i appen. Tillsammans skapar detta ett nyhetsflöde som påminner om bevakningen av en elitmatch. Sportswik är idag mediepartner till Stockholms Fotbollförbund, Västerbottens Fotbollförbund och S:t Eriks-Cupen i Stockholm.

  Martin har själv spelat fotboll för Umeå FC när laget befann sig i Superettan. När proffskarriären i England uteblev, valde han att istället satsa på en karriär som techproffs. Och mycket har hunnit hända sedan dess. Innan Sportswik hann Martin bland annat med tio år inom IT-konsultkoncernen Cap Gemini och tre år som affärscoach hos inkubatorn Uminova Innovation i Umeå, där han var med och startade nyhetssajten Infotech Umeå som bevakar lokala technyheter.

  Sportswik har i dagsläget riskkapital i ryggen från såväl Bonnierägda TV4-gruppen som Umeåbaserade Fort Knox Förvaring. Användarbasen i Sverige växer kraftigt och appen är på väg att lanseras i England.

  Under Young Startup Day kommer Martin berätta om resan från sportsatsning till att bli en stjärna på techscenen.

 • Niclas Lundell
  Niclas Lundell Grundare av Personalkollen

  Niclas Lundell har tillsammans med kollegan Andreas Pelme drivit Personalkollen sedan år 2011, med en grundidé om att förenkla företags personal- och löneadministration. Personalkollen är ett webbaserat personal- och lönesystem som samlar tidrapportering, schema, lönesystem och ekonomi i ett och samma system, som dessutom är väldigt användarvänligt. Företag har idag över 1000 kunder runt om i landet och växer i stadig takt.

  På Umeå Tech Arena i våras, fick Niclas Lundell ta emot ett säljpris från Uminova Innovation, Swedbank och PwC. Året innan hyllades Personalkollen som ett av regionens snabbast växande företag av landshövdingen Margareta Andersson och Almi Nord.

  Niclas är en av inspiratörerna på Young Startup Day som kommer att intervjuas på scenen – om motgångar som kan leda till lärdomar, som sedan bidrar till framgångar.